# Környezetvédelem
# Tudtad?
# Sikersztori

Garázsvásár és fesztivál – a kettőt együtt

Garázsvásár és fesztivál – a kettőt együtt
No items found.
July 14, 2023
Közösség
8 perc
Kontribútorok
Hulladék nélkül vállalkozás vezetője
Forrás:
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Köszi a feliratkozást!
Valami hiba van, próbáld újra kérlek!
Megosztás:

Garázsvásár során a háztartásokban felgyülemlett, használaton kívüli tárgyak új gazdára találhatnak, így az eszközeink ismét értékké válhatnak más családoknál. Ezzel az eseménnyel az eszközök hulladékká válása elodázható és a fogyasztás (és temészetesen a kiadások) csökkenthető.

A garázsvásár története

A garázsvásár története visszanyúlik egészen az 1800-as évek elejéig. A vizi áruszállításokból megmaradó termékeket volt hivatva értékesíteni a hajógyárak területén. Az 1950-es és 60-as évek Amerikájában rendszeres helyi, egyéni eseményekké váltak, ahol a családok a garázsaikban felhalmozódó, már nem használt eszközeiket értékesítették a környéken lakóknak. Az 1980-as évek körül terjedt el igazán, amikor az újonnan épített házak elrendezése megváltozott, és a garázsok az utcafrontra kerültek a megnövekedett forgalom igényeinek megfelelően. A gazdaság gyorsulása, a fogyasztás növekedése egyre több fölöslegessé váló termék felhalmozódásához vezetett a háztartásoknál, melyektől a lakók szerettek volna mielőbb megszabadulni, és mellette egy kis zsebpénzhez is juthattak.

Fotó: Getto Márton, Wekerle Garázsvásár-fesztivál

Garázsvásárok Magyarországon

Magyarországon a garázsvásárok a 2000-es évek elején jelentek meg. Habár Budapesten már 1969-ben tartottak – kísérleti jelleggel – hivatalos városi lomtalanítást (1972-től lett állandó), ez nem egyenértékű a garázsvásárokkal. A lomtalanítás során a hulladékkezelő szolgáltató évente egy alkalommal biztosítja a lehetőségét annak, hogy a háztartások a nagyméretű feleslegessé vált eszközeiket (amelyek a hulladékgyűjtőkbe nem férnek be) leadhassák. Az így leadott hulladékok sok esetben még használhatóak lennének, azonban a további használatuk a lomtalanítással esélytelenné válik. A garázsvásár esetében azonban többnyire környékbeliek között cserélnek gazdát a kisebb-nagyobb eszközök.

garázsvásár könyvekkel a Wekerle telepen, Budapest

A garázsvásárnak hangulata van

Általában előre meghirdetett napokon, a garázsok elé kipakolt tárgyakat, szinte fillérekért értékesítik a ház lakói. A tárgyak között hasznos, mások számára még értékes eszközökre lehet bukkani, ezen túl pedig valódi kincsekre is. Egy-egy ilyen esemény alkalmával nem csupán a tárgyaké a főszerep, hanem a hangulaté is. Az ilyen jellegű értékesítések kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy beszélgessünk a környékbeliekkel, megismerjük és és segítsük egymást, hiszen egyértelműen látszik, hogy az emberek igénylik a közösségi életet. Gyakran a házigazda finomságokkal, frissítő italokkal, kellemes hangulatú zenével is kedveskedik az érdeklődőknek. Ezért egy garázsvásár hangulatában is más mint egy bolhapiac, annak ellenére, hogy a bolhapiacokon is hasonló kincseket lehet találni.

A fotó forrása: http://kozossegek.atalakulo.hu/garazsvasar-fesztival

Garázsvásár -fesztivál, több mint egy garázsvásár

A 2010-es évek eleje óta ezek az egyéni garázsvásárok egyre gyakrabban szerveződnek össze. Egy időben párhuzamosan több helyszínen tartják a garázsvásárokat, és különböző kiegészítő programokkal igyekeznek minél vonzóbbá tenni az eseményt. Földrajzilag a szervezők törekszenek arra, hogy az árusító helyek viszonylag közel legyenek egymáshoz, ezért gyakran például egy utca, vagy a szomszédság szervezi meg a garázsvásár-fesztivált. Ezeknek az eseményeknek azonban sokkal nagyobb szerepe van annál, mint hogy olcsón, számunkra még hasznos tárgyakat szerezünk be. A fesztivál jellegű események jelentősen erősíthetik az adott közösség kapcsolódását. A garázsvásár-fesztiválok alkalmával könnyebben és jobban megismerkedhetünk a környéken lakókkal, segíthetük, támogathatjuk egymást, igazi közösségépítő programok lehetnek. A valós közösségek megléte pedig a mai világban igazi mentőövként szolgál az ökológiai válság kezelésében és pozitív hatással van a hasonló gondolkodású emberek hangulatára, közérzetére.

Fotó: Getto Márton, Wekerle Garázsvásár-fesztivál

Adózási kérdés

Tudtad, hogy

éves szinten a garázsvásárból származó bevételek után 600.000Ft-ig nem kell személyi jövedelemadót fizetni? Hivatalos jogszabály itt található: VONATKOZÓ JOGSZABÁLY

Mit lehet és mit nem

Egy garázsvásárnak, vagy garázsvásár fesztiválnak vannak írott és íratlan szabályai is. Fesztiválok esetében erre komoly hangsúlyt is fektetnek a szervezők. A garázsvásáron (-fesztiválon) kizárólag saját háztartásunkból kikerülő, használt de jó állapotú (vagy továbbgondolható) tárgyak értékesítésére van lehetőség, általában nagyon alacsony áron. Például ruhák, háztartási eszközök, mindennapi használati vagy dekorációs célú tárgyak, könyvek – nagy divatja van a bakelit lemezeknek is, és nagyszülők padlásáról előkerülő vintage dolgok, kisebb-nagyobb bútorok. Minden esetben tilos a kereskedelmi célú új termékek árusítása. Általában nem megengedett az élő állat és az élelmiszer árúsítása sem. Sok helyen a tisztítószerek és növények árusítását sem engedélyezik. Célszerű továbbá árusítóként egy füzetben vezetni az eladott tárgyak listáját a szerzett bevétellel együtt, egy esetleges NAV ellenőrzés miatt.

garázsvásáron volt a kutyánk is, ő nem eladó

Pár magyar garázsvásár -fesztivál helyszín

A teljesség igénye nélkül, a neten keresgélve összegyűjtöttem pár idei (2021) garázsvásár fesztivált. Ezek nagyon jó példaként szolgálhatnak azoknak, aki még csak gondolkodnak egy ilyen esemény megszervezésén a lakóhelyükön.

Fotó: Getto Márton, Wekerle Garázsvásár-fesztivál

Főváros

  • Budapesten, a Wekerletelepen volt az első szervezett esemény 2013-ban, ahol több család összefogva, azonos időben szervezte meg a garázsvásár fesztivál csíráját, „Kipakol a Csaba köz” címen. Egy évvel később, 2014 tavaszán a Wekerle lakótelep 16 családja, összefogva szervezte meg az első hivatalos wekerlei Garázsvásár-fesztivált. A siker azóta is töretlen, mára már nem csupán garázsvásárok egy időben történő megszervezését (2021-ben 31 helyszínen zajlott, 130 árusító részvételével), hanem valódi fesztivál hangulatot biztosítanak a szevezők, zenés, családi, alkotó és gasztroprogramokkal egybekötve.
  • Garázsvásár a Hegyvidéken” címmel a XII. Hegyvidéki Önkormányzat havonta szervezi meg az eseményt, az önkormányzat épülete előtti téren. Itt bérleti/regisztrációs díj fejében az önkormányzat asztalokat biztosít az árusítók számára. Mivel a használt tárgyak értékesítése ebben az esetben nem a lakók házainál zajlik, hanem egy külön területen, ezért ez a program inkább a bolhapiacokhoz áll közelebb.

Vidék

  • Biatorbágyon 2021-ben, 3. alkalommal 120 helyszínen egyszerre zajlott a garázsvásár fesztivál. A város központjában helyi önkéntesek segítették az érkező vendégeket egy információs pultnál. Az eseményt egy nyereményjátékkal tették a szervezők még vonzóbbá.
  • Győr, Nádorváros területén szintén több éve szerveznek garázsvásár fesztivált a helyiek. Az eseményt játékcsere-polccal, színesítették, a gyerekek nagy örömére. Kiemelten figyeltek a szervezők, és erre külön kérték is a résztvevőket, a környezettudatos hozzáállásra. Felhívták a figyelmet a műanyag csomagolóanyagok, zacskók elkerülésére, és az esemény helyszínének tömegközlekedéssel történő megközelítésére. A megmaradó tárgyakat éjszakára kint hagyják az utcán, és akinek szüksége van bármire, az ingyen elviheti. Végül a mélyszegénységben élő családok kapják meg a még gazdátlan dolgokat.