# Elgondolkodtató
# Étkezés
# Hulladékmentes Otthon

Élelmiszerhulladék csökkentési tippek – #2

Élelmiszerhulladék csökkentési tippek – #2
No items found.
May 11, 2020
Hulladék
5 perc
Kontribútorok
Hulladék nélkül vállalkozás vezetője
Forrás:
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Köszi a feliratkozást!
Valami hiba van, próbáld újra kérlek!
Megosztás:

Tárolási tippek az élelmiszerhulladék csökkentéséhez

1. Vásárlás után, a frissen vásárolt élelmiszerek kerüljenek a hűtőszekrény belsőbb részére, és a régebbi élelmiszerek kerüljenek kintre. Így elkerülheted, hogy egy korábbi vásárlásból megmaradt élelmiszer feledésbe merüljön, így élelmiszerhulladék sem válik belőle.

2. Lehetőség szerint tartsd az élelmiszereket jól záródó, átlátszó üveg edényekben, így egy pillantásra átlátod, hogy milyen készleteid vannak még a hűtőszekrényben vagy a kamrában.

3. A ‘Taste the Waste” filmben nagyon megfogott egy Hollandiában élő hölgy (Jihyun Ryou) nem is annyira újszerű elképzelése a zöldség- és gyümölcsfélék hűtőszerkény nélküli tárolásának lehetőségeiről. Jihyun Ryou semmi újat nem mutatott be a filmben, de azt nagyon inspirálóan tette. Visszanyúlt a gyökerekhez, pontosan ahogy én is teszem, amikor a háztartási hulladékok csökkentésére törekszem. Azaz megvizsgálta, hogy hogyan oldották meg az emberek a zöldségek és gyümölcsök tárolását abban a korban, amikor még nem volt hűtőszekrény. OLVASS TOVÁBB!

alma és krumpli együtt megelőzi az élelmiszerhulladék keletkezését

Bizonyos zöldségek szeretik egymás társaságát

4. A burgonya nem szereti a hűtőt, mivel túl hideg neki. A hideg pedig gyorsítja az állagromlását. Azonban sötét, hűvös hely ideális számára, főleg ha az almával együtt egy jól szellőző kosárban tároljuk (én erre a célra az IKEA fafüles, fém kosarát szeretem használni). Ugyanis az alma által kibocsátott etilén (etén) gáz a burgonyára jótékony hatással van: lassítja annak csírázási folyamatát, így a burgonya tovább friss marad.

5. A répafélék függőlegesen, földbe temetve vagy víz alatt hűtőben bírják a legtovább. Mind a kettőt kipróbáltam, és működik.

6. Ha teheted tartósítsd az ételeket, fagyasztással vagy dunsztolással. Bizonyos élelmiszereket akár szárítani is lehet, mint például a zöldfűszereket, gombát, gyógynövényeket.

7. A gyümölcsök, zöldségek szárát csak akkor vágd le, amikor ténylegesen feldolgozod, így lassabban fonnyadnak meg. Növelheted a frisseségüket azzal is, ha közvetlenül a felhasználás előtt mosod meg. Azonban ha mégis hamarabb kell feldolgoznod, mint ahogyan elfogyasztásra kerülne, akkor egy légmentesen záródó doboz is segíthet.