Ismerd meg!

Miből készül?

Polipropilénből (PP) – hőálló, újrahasznosítható műanyag, vagy polisztirolból (PS) – könnyű, de sérülékeny és újrahasznosítás szempontjából problémás alapanyag (ez az a bizonyos habosított, hungarocell szerű anyag). Gyakran tartalmaznak többféle anyagot, és nehezen tisztíthatók.

Hova dobjuk?

Tiszta állapotban a PP/PS jelölésű dobozok mehetnek a sárga fedelű szelektívbe. Étellel szennyezett, zsíros vagy habosított PS dobozok a kommunális hulladékba valók. A habosított polisztirol (pl. hungarocell) nem, illetve nehezen újrahasznosítható.Ennek szelektív gyűjtésének módjáról minden esetben tájékozódjunk a helyi hulladékkezelő szolgáltatónál.

Miért problémás?

Ezeket az ételtárolókat gyakran csak 20–30 percig használjuk, mégis évszázadok alatt bomlanak le. Zsíros szennyeződés miatt gyakran nem újrahasznosíthatók. Mikroműanyaggá esve bekerülnek a természetbe, és állati vagy emberi szervezetbe is.

Csökkentsd!

Így csökkentsd!

  • Ételt inkább helyben fogyassz
  • Vigyél magaddal saját ételhordót
  • Kérdezd meg az éttermet, hogy hozott dobozba kérheted-e
  • Válassz olyan helyet, ahol lebomló csomagolást használnak
  • Kerüld a habosított, hőre érzékeny dobozokat

Alternatívák

  • Rozsdamentes ételdoboz (pl. Dopper, EcoLunchbox)
  • Üveg csatos doboz (pl. IKEA, DM)
  • Szilikon hajtogatható ételhordó (pl. Meska, magyar webshopok)
  • Búzakorpa vagy cukornádrost alapú elviteles dobozok (éttermeknél)
  • Saját termoszedény meleg levesekhez

Tippek!

Ha tudod, hogy elvitelre kérsz ételt, vigyél magaddal saját, jól záródó ételtárolót – így egy dobozzal kevesebb landol a kukában.

Partnereink segítenek neked!

No items found.

Pár érdekesség

Évente ennyit termelünk

Egy gyorsétterem naponta akár több ezer darabot is elhasználhat. Európában évente több mint 6 milliárd elviteles műanyag dobozt és evőeszközt használnak el. (Forrás: European Plastics Pact, 2023)

Érdekesség

A habosított elviteles dobozokat 2021 óta már több EU-ország be is tiltotta – ilyen például Franciaország vagy Belgium.

Összefoglaló

Az elviteles ételdobozok és leveses tálkák eldobható műanyag csomagolások, amelyeket jellemzően egyszer használunk. Leggyakrabban PP (polipropilén) vagy PS (polisztirol) anyagból készülnek.

Kapcsolódó termékek

Saját ételhordó, csatos doboz, újratölthető evőeszközkészlet, hőtartó termoszedény.

Gyakran felmerülő kérdések

Mehet az elviteles doboz a szelektívbe?
Csak akkor, ha tiszta, és PP vagy PS jelölés van rajta. A zsíros, habosított dobozokat a kommunális kukába kell dobni.

Mi az a habosított PS, és miért nem újrahasznosítható?
Ez a hungarocell-szerű doboz, ami hőre érzékeny és könnyen törik – nem lehet gazdaságosan feldolgozni.

Kérhetem az elviteles ételt saját dobozba?
Igen, egyre több étterem nyitott erre, érdemes előre jelezni.

Létezik környezetbarát elviteles doboz?
Igen, például búzakorpa, cukornádrost vagy papír alapú, komposztálható dobozok.

Mit tegyek, ha az étterem nem tudja/szeretné kiadni saját dobozomban az ételt?
Ebben az esetben kérd rendes tányérban és saját magad is átrakhatod a saját dobozodba. Azonban ha csak eldobhatóba teszik bele, akkor ha teheted nem ott étkezz.