A fejes káposzta a magyar élelmiszerkultúra egyik fenntartható alapköve – olcsó, sokoldalú, klímabarát és télen is elérhető.
🔥 Római katonák gyógyszere volt! Hittek benne, hogy segít a fertőzések és a másnaposság ellen.
🇩🇪 A németek „nemzeti étele” a savanyú káposzta. Nem véletlenül hívják őket „Sauerkraut-evőknek”!
🥗 A világ egyik legősibb termesztett zöldsége. Már több mint 4000 éve fogyasztjuk!
⚗️ Színváltós káposztalé? A vörös káposzta leve pH-indikátorként is használható: savas közegben rózsaszín, lúgosban kék vagy zöld lesz.
A káposzta az egyik legrégebben termesztett zöldség Európában. A rómaiak és a görögök is fogyasztották, de igazi karrierjét a középkorban futotta be, amikor téli túlélőzöldségként becsülték nagyra. A magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyaga, különösen a savanyított változata.