Lestyán

Illatos gyógy- és fűszernövény

Termő időszak:
Május
Június
Eltarthatóság:
Augusztus
December
Február
Január
Július
Június
Május
Március
November
Október
Szeptember
0.2
kg CO2e / 1kg
700
liter víz / 1kg

Kapcsolódó receptek

Egyelőre nem található recept, ami ide illik.

Alapok

Fajtái
  • Közönséges lestyán (Levisticum officinale) – a legismertebb
  • Kerti lestyán – kisebb, illatos levelekkel
  • Szárított lestyán – fűszerként használatos
  • Táp. tartalom (100g)
    • Kalória: 40 kcal
    • Fehérje: 2 g
    • Zsír: 0,3 g
    • Szénhidrát: 7 g
    • C-vitamin: 30 mg
    • Kalcium: 70 mg
    • Vas: 1,5 mg
    *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
  • Emésztést segítő, puffadáscsökkentő hatású
  • Gyulladáscsökkentő és vizelethajtó tulajdonságai is ismertek
  • Gazdag illóolajokban, vitaminokban (pl. C-vitamin) és ásványi anyagokban
  • Kíméli a szervezetet, természetes és alacsony kalóriatartalmú fűszer
  • Középfok

    Itt szerezd be!
  • Helyi piacokon, bio- és gyógynövényboltokban
  • Termelői közösségekben, vagy saját kertből, balkonládából is könnyen termeszthető
  • Szárított formában reform- és fűszerboltokban
  • Így tárold!
  • Rövid táv: friss, nedves konyharuhába csomagolva hűtőben pár napig
  • Középtáv: szárított formában jól záródó edényben, száraz, sötét helyen hónapokig
  • Hosszú táv: fagyasztás vagy szárítás, akár egy évig
  • Tartósítás
  • Szárítás – levelek és gyökér egyaránt
  • Fagyasztás – friss levelek jól megőrzik aromájukat
  • Befőzés és gyógynövényes olajok készítése
  • Ha készen állsz

    Így termeld
  • Vetés: magról vagy tőosztással tavasszal
  • Fényigény: napos vagy félárnyékos helyet kedvel
  • Talaj: tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű
  • Öntözés: mérsékelt, rendszeres locsolás, kerülve a pangó vizet
  • Kertben, balkonládában, erkélyen is nevelhető
  • Érdemes időnként visszametszeni a leveleket a friss hajtásokért
  • Receptek
  • Lestyánnal ízesített zöldségleves vagy húsleves
  • Szárított lestyánnal fűszerezett főzelékek és mártások
  • Friss lestyános pesto
  • Gyökérből készült gyógynövényes főzet vagy tinktúra
  • Amit ki lehet vele váltani:
    • Feldolgozott fűszerkeverékeket, melyek gyakran mesterséges adalékanyagokat tartalmaznak
    • Gyógyszereket enyhe emésztési vagy gyulladásos problémák esetén (természetes alternatívaként)
    • Magas környezeti terhelésű aromás fűszereket, ha helyi lestyánt használunk

    Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
  • Szárított lestyánból készült tea gyulladáscsökkentő és emésztést segítő hatású
  • Friss levelei remekül passzolnak levesekhez, mártásokhoz, főzelékekhez
  • A gyökeret zöldség- vagy húsleves alapléhez használhatod
  • Gyökér- és levélmaradékot komposztálj, vagy készíts belőle természetes növényvédő főzetet
  • Tudtad-e?
    • A lestyán már az ókori rómaiak és görögök konyhájában és gyógyászatában is fontos szerepet játszott
    • A növény nevét a levistica latin szó adja, ami „levél” jelentéssel bír
    • A lestyán a zellerfélék családjába tartozik, és hasonlóan intenzív aromával rendelkezik
    Története:

    Őshonos Dél-Európában és Nyugat-Ázsiában, a lestyánt már az ókori civilizációk (rómaiak, görögök) is használták konyhai és gyógyászati célokra. Magyarországra a középkorban került, azóta is népszerű fűszernövény és gyógynövény.

    Források

  • ÖMKi – Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
  • Water Footprint Network
  • Carbon Trust
  • NÉBIH gyógynövény-adatbázis
  • ScienceDirect – Apiaceae család tanulmányok
  • Vissza