Sárga borsó

Olcsó, tápláló és fenntartható – mi kell még?

Termő időszak:
Június
Július
Augusztus
Eltarthatóság:
Augusztus
December
Február
Január
Július
Június
Május
Március
November
Október
Szeptember
0.8
kg CO2e / 1kg
2000
liter víz / 1kg

Kapcsolódó receptek

Egyelőre nem található recept, ami ide illik.

Alapok

Fajtái
  • Egész sárgaborsó: Hosszabb főzési időt igényel, de intenzívebb az íze és magasabb a rosttartalma.
  • Felezett sárgaborsó: Gyorsabban megfő, így ideális krémlevesekhez és pürékhez.
  • Hámozott sárgaborsó: Lágyabb textúrájú, és könnyebben emészthető, főként indiai dhalokhoz és főzelékekhez használják.
  • Táp. tartalom (100g)
  • Energia: 340 kcal
  • Fehérje: 24 g
  • Szénhidrát: 60 g
  • Rost: 16 g
  • Zsír: 1,5 g
  • Vas: 4,8 mg
  • Magnézium: 100 mg
  • B9-vitamin (folsav): 274 µg
  • *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
  • Magas fehérjetartalmú növény
  • Gazdag rostban, vasban, cinkben, magnéziumban
  • Stabilizálja a vércukorszintet
  • Tartósan laktat – alacsony glikémiás indexű
  • Jó hatással van az emésztésre és az izmok regenerációjára
  • Középfok

    Itt szerezd be!
    • Piacon kimérve, ömlesztve
    • Szárazáruként boltokban, csomagolásmentes üzletekben
    • Bioboltokban és hazai termelőktől is beszerezhető
    Így tárold!
  • Száraz, hűvös helyen: Légmentesen zárva akár évekig eltartható, ha nem éri nedvesség.
  • Főtt állapotban: Hűtőben 3-4 napig, fagyasztva pedig akár 6 hónapig is eláll.
  • Tartósítás
  • Szárítás: A hagyományos szárított borsó gyakorlatilag romolhatatlan, ha megfelelően tárolják.
  • Konzerválás: Előfőzött, sóval vagy fűszerekkel ízesített változatok készíthetők befőzéssel.
  • Lisztté őrlés: A sárgaborsóliszt gluténmentes alternatíva panírozáshoz vagy sűrítéshez.
  • Ha készen állsz

    Így termeld
  • Hüvelyes növényként jól bírja a szárazabb időjárást is
  • Nitrogénmegkötő képessége miatt javítja a talajt
  • 8–10 hét alatt beérik
  • Vetheted tavasszal, akár balkonládába is
  • Termése betakarítás után szárítva tárolható
  • Receptek
  • Klasszikus sárgaborsófőzelék pirított hagymával
  • Indiai sárgaborsó-dal (fűszeres, kókusztejes)
  • Sárgaborsókrém kenyérre vagy mártogatósnak
  • Sárgaborsófasírt köleses bundában
  • Borsóleves sárgaborsóval és zöldségekkel
  • Amit ki lehet vele váltani:
  • Marhahús helyett sárgaborsófasírt vagy pörkölt
  • Csicseriborsó helyett sárgaborsókrém (hummusz)
  • Burgonyapüré helyett sárgaborsópüré
  • Tojásmentes „rántotta” sárgaborsóliszttel
  • Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
  • Áztasd be egy éjszakára! Gyorsabban megfő, és könnyebben emészthető lesz.
  • Ne sózd meg előre! Ha a főzés elején adod hozzá a sót, a borsó kemény maradhat.
  • Fagyaszd le főzve! Így bármikor gyorsan készíthetsz belőle levest vagy főzeléket.
  • Sárgaborsós hummusz? Próbáld ki csicseriborsó helyett – krémesebb és könnyebben elérhető!
  • Tudtad-e?
  • A sárgaborsó az egyik legősibb termesztett növény, több mint 10 000 éve fogyasztják.
  • A növény nitrogént köt meg a talajban, így javítja a talajminőséget és csökkenti a műtrágyaigényt.
  • A világ egyik legnépszerűbb vegán fehérjeforrása – még a növényi alapú fehérjeporokban is gyakran megtalálható.
  • Története:
  • A borsó Ázsiából származik, már több mint 8000 éve termesztik
  • A sárgaborsó különösen népszerű volt a háborús időkben magas tápértéke miatt
  • A magyar konyhában hagyományosan disznótorosok, böjti napok és menzák klasszikusa
  • Ma újrafelfedezett alapanyag az egészségtudatos étkezésben
  • Források

  • NÉBIH
  • ÖMKi
  • Water Footprint Network
  • Our World in Data
  • FAO
  • Eaternity
  • Vissza