Csicseriborsó

A növényi fehérje bajnoka

Termő időszak:
Május
Július
Június
Augusztus
Eltarthatóság:
Augusztus
December
Február
Január
Július
Június
Május
Március
November
Október
Szeptember
0.45
kg CO2e / 1kg
1800
liter víz / 1kg

Alapok

Fajtái
  • Desi csicseriborsó – kisebb, sötétebb, erősebb ízű (India és a Közel-Kelet kedvence).
  • Kabuli csicseriborsó – nagyobb, világosabb, simább (Európában és Amerikában elterjedt).
Táp. tartalom (100g)
  • Kalória: 164 kcal
  • Fehérje: 8,9 g
  • Szénhidrát: 27 g
  • Rost: 7,6 g
  • Vas: 2,9 mg
  • Folsav: 172 µg
  • Magnézium: 48 mg
  • *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
    • Magas fehérjetartalmú, húsmentes étrendbe ideális
    • Tele van rosttal, segíti az emésztést
    • Jó vas-, cink-, folsav- és magnéziumforrás
    • Lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz – hosszan eltelít
    • Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják

    Középfok

    Itt szerezd be!
  • Bioboltokban, csomagolásmentes boltokban
  • Piacon, különösen ázsiai vagy közel-keleti standokon
  • Helyi termelőktől (egyre többen próbálkoznak vele itthon)
  • Konzervként vagy szárazon szinte minden szupermarketben
  • Így tárold!
  • Szárazon: jól záródó üvegben vagy textilzsákban, száraz helyen
  • Főzve: légmentesen, hűtőben pár napig
  • Fagyasztva: főtt állapotban adagokban
  • Konzervként: bontatlanul évekig, felbontva hűtőben 2–3 nap
  • Tartósítás
    • Fagyasztás főtt vagy pürésített formában
    • Aszalás (főleg saját termesztésből)
    • Csicseriborsóliszt készítése
    • Konzerválás (befőzve, üvegben)

    Ha készen állsz

    Így termeld
    • Ültetés: áprilisban, napos helyre, tápanyagban szegényebb talajba
    • Gondozás: kevés vízzel is beéri, ritkán öntözd
    • Növekedés: bokros növény, ~30–50 cm magas
    • Betakarítás: amikor a hüvelyek megszáradnak (július–augusztus)
    • Tipp: vetésforgóban nitrogénben dúsítja a talajt – tökéletes zöldségeskertbe
    Receptek
    • Klasszikus hummusz (citrommal, fokhagymával, tahinivel)
    • Csicseriborsó curry (indiai stílusban, paradicsommal)
    • Csicserifasírt (falafel) sütőben vagy olajban
    • Mediterrán saláta grillezett zöldségekkel
    • Csicseris raguleves
    • Csicseriborsós tészta paradicsomos szósszal
    Amit ki lehet vele váltani:
    • Darált hús: csicserifasírt vagy csicseri „bolognai” kiváló húsmentes alternatíva
    • Tojás: aquafabával piskóta, majonéz vagy habcsók is készül
    • Tejszín: pürésített csicseri selymesíti a leveseket
    • Tejtermékes krémek: hummusz szendvicsbe, mártogatósnak
    • Rizs vagy krumpli: köretként is jól működik

    A csicseriborsó a fenntartható étrend egyik legjobb barátja: gazdag, laktató, változatosan elkészíthető – és bolygóbarát.

    Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
  • Főzés előtt 8–12 órára áztasd be
  • Főzve sós vízben vagy szódabikarbónával gyorsabban puhul
  • A főzővizet (aquafaba) tojásfehérje helyett használhatod habokhoz
  • Maradékból készíts hummuszt, fasírtot, salátát
  • A héj lehúzható – krémesebb lesz tőle a hummusz
  • Tudtad-e?
    • A csicseriborsó már 7500 éve is jelen volt a Közel-Keleten
    • Magyarországon is lehetne termeszteni – szárazságtűrő, nitrogénmegkötő növény
    • Az aquafaba nevű csicserilé a vegán konyha egyik alappillére
    • Indiában több mint 60 féle étel készül belőle
    Története:

    A csicseriborsót már az ókori Mezopotámiában is termesztették. Az egyiptomiak, görögök és rómaiak is kedvelték. Ma főleg Indiában, Pakisztánban, Törökországban és Ausztráliában termesztik nagy mennyiségben. Magyarországon a 20. században elfelejtődött, de újra felfedezik a fenntartható gazdálkodók.

    Források

    • Our World in Data – Environmental Impacts of Food
    • FAO: Pulses and Sustainability
    • Vegan Society – Chickpea Guide
    • Wikipedia: Chickpea
    Vissza