Csicseriborsó

A növényi fehérje bajnoka

  • Magas fehérjetartalmú, húsmentes étrendbe ideális
  • Tele van rosttal, segíti az emésztést
  • Jó vas-, cink-, folsav- és magnéziumforrás
  • Lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz – hosszan eltelít
  • Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják
Termő időszak:
Május
Július
Június
Augusztus
Eltarthatóság:
Április
Augusztus
December
Február
Január
Július
Június
Május
Március
November
Október
Szeptember
Karbon- és vízlábnyom
0.45
kg CO2e / 1kg
1800
liter víz / 1kg
Forrás: 

0. szint: légy kíváncsi!

Ezért ökos!
  • Darált hús: csicserifasírt vagy csicseri „bolognai” kiváló húsmentes alternatíva
  • Tojás: aquafabával piskóta, majonéz vagy habcsók is készül
  • Tejszín: pürésített csicseri selymesíti a leveseket
  • Tejtermékes krémek: hummusz szendvicsbe, mártogatósnak
  • Rizs vagy krumpli: köretként is jól működik

A csicseriborsó a fenntartható étrend egyik legjobb barátja: gazdag, laktató, változatosan elkészíthető – és bolygóbarát.

Fajtái
  • Desi csicseriborsó – kisebb, sötétebb, erősebb ízű (India és a Közel-Kelet kedvence).
  • Kabuli csicseriborsó – nagyobb, világosabb, simább (Európában és Amerikában elterjedt).
Táp. tartalom (100g)
  • Kalória: 164 kcal
  • Fehérje: 8,9 g
  • Szénhidrát: 27 g
  • Rost: 7,6 g
  • Vas: 2,9 mg
  • Folsav: 172 µg
  • Magnézium: 48 mg
  • *tájékoztató jellegű
    Forrás: https://diet.hu/kaloriatablazat/

    1. szint: próbáld ki!

    Itt szerezd be!
  • Bioboltokban, csomagolásmentes boltokban
  • Piacon, különösen ázsiai vagy közel-keleti standokon
  • Helyi termelőktől (egyre többen próbálkoznak vele itthon)
  • Konzervként vagy szárazon szinte minden szupermarketben
  • Irány a térkép!
    Így tárold!
  • Szárazon: jól záródó üvegben vagy textilzsákban, száraz helyen
  • Főzve: légmentesen, hűtőben pár napig
  • Fagyasztva: főtt állapotban adagokban
  • Konzervként: bontatlanul évekig, felbontva hűtőben 2–3 nap
  • 2. szint: alkoss, gyarapíts!

    Így termeld!
    • Ültetés: áprilisban, napos helyre, tápanyagban szegényebb talajba
    • Gondozás: kevés vízzel is beéri, ritkán öntözd
    • Növekedés: bokros növény, ~30–50 cm magas
    • Betakarítás: amikor a hüvelyek megszáradnak (július–augusztus)
    • Tipp: vetésforgóban nitrogénben dúsítja a talajt – tökéletes zöldségeskertbe
    Így tartósítsd
    • Fagyasztás főtt vagy pürésített formában
    • Aszalás (főleg saját termesztésből)
    • Csicseriborsóliszt készítése
    • Konzerválás (befőzve, üvegben)

    Érdekességek

    Tippek, trükkök
  • Főzés előtt 8–12 órára áztasd be
  • Főzve sós vízben vagy szódabikarbónával gyorsabban puhul
  • A főzővizet (aquafaba) tojásfehérje helyett használhatod habokhoz
  • Maradékból készíts hummuszt, fasírtot, salátát
  • A héj lehúzható – krémesebb lesz tőle a hummusz
  • Tudtad?
    • A csicseriborsó már 7500 éve is jelen volt a Közel-Keleten
    • Magyarországon is lehetne termeszteni – szárazságtűrő, nitrogénmegkötő növény
    • Az aquafaba nevű csicserilé a vegán konyha egyik alappillére
    • Indiában több mint 60 féle étel készül belőle
    Története

    A csicseriborsót már az ókori Mezopotámiában is termesztették. Az egyiptomiak, görögök és rómaiak is kedvelték. Ma főleg Indiában, Pakisztánban, Törökországban és Ausztráliában termesztik nagy mennyiségben. Magyarországon a 20. században elfelejtődött, de újra felfedezik a fenntartható gazdálkodók.

    Források

    • Our World in Data – Environmental Impacts of Food
    • FAO: Pulses and Sustainability
    • Vegan Society – Chickpea Guide
    • Wikipedia: Chickpea

    Fedezz fel további finomságokat!