# Aktuális
# beeco
# Étkezés
# Hulladékmentes Otthon
# Körforgásos Gazdaság
# Környezetvédelem
# Ökolábnyom
# Tudtad?
#húsmentes

Tíz zöld és egyszerű újévi fogadalom

Tíz zöld és egyszerű újévi fogadalom
No items found.
January 24, 2024
Jövő
8 perc
Kontribútorok
beeco - Alapító, CMO
Forrás:
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Köszi a feliratkozást!
Valami hiba van, próbáld újra kérlek!
Megosztás:

Tíz zöld újévi fogadalom, amihez nem kell rögtön felforgatnod az életed

Új év, új én? No, azért nem kell teljesen kivetkőznöd magadból, de ha elhatároztad, hogy ebben az évben fenntarthatóbban szeretnél élni, itt van 10 egyszerű pont, amivel érdemes elkezdened.

1. Hagyd a palackot a boltban!

Tégy egy szívességet a környezetednek és a pénztárcádnak is! Mondj le a palackozott vízről és üdítőkről.

Tudtad, hogy Magyarországon évente 1,5 milliárd PET palack kerül forgalomba? Az fejenként 150 palackot jelent.
És azt tudtad, hogy 2000x annyi energia kell egy palack víz legyártásához, mint ugyanennyi csapvízhez?

Mit igyál helyette? Kezdj el barátkozni a csapvízzel! Magyarországon a csapvíz minősége szinte mindenhol kiváló, és még finom is! Csak egy kulacs kell, ami veled tart jóban rosszban.

Nem bírod üdítők nélkül? Igyál szörpöket! már ezzel is jó adag műanyag hulladéktól kíméled meg a kukádat! Nem bízol a csapvízben? Teszteltesd a csapvizedet nehézfémekre és egyéb káros anyagokra laborokban! Olvasd el a Tudatos Vásárlók cikkét még több infóért.

2. Iktass be húsmentes napokat!

Neked kevesebb hús, a környezetednek óriási segítség!

Tudtad, hogy a magyar háztartások ökolábnyomának 42%-át adja az étkezés? Ez szép szám, érdemes faragni belőle picit!

Próbáld ki a húsmentes napokat! Mi a húsmentes hétfőt szoktuk javasolni, mert olyan jó csengése van, de lehet ez a hét brámelyik  napja. A lényeg, hogy egyetlen ilyen nappal, átlagosan 2 kg-mal kevesebb stén-dioxidot juttatsz a levegőbe. Ha ezt minden héten sikerül betartanod, évente 104kg széndioxidtól óvod meg a bolygót!

Egy korábbi cikkünkben megmutattuk, hogy “A húsmentes életmód átlagosan 1,5 – 1,9x kevésbé megterhelő a környezet számára, mint a mindenevő életmód. A mindenevő étrend 2,9-szer több vizet, 2,5-szer több energiát, 13-szor több műtrágyát és 1,4-szer több növényvédőszert igényel, mint a vegetáriánus étrend”.

És ha már csak azt nem tudod hol kezdd: böngéssz a vegán receptek közt a magyar veganuár csapata jóvoltából, vagy menj föl a beeco térképre és keresd a vegán éttermeket vagy piacokat!

3. Kezdj el bringázni rövidebb utakra!

Tudtad, hogy az egyéni utazásaink 75%-a 7 km-nél rövidebb? Ekkora út, még a kezdő bringásoknak is kb. fél órát jelent.

Bringázással kb. 20 g szén-dioxidot bocsátasz ki kilóméterenként, ami több mint 30-szor kevesebb, mintha autóval mennél, de még a tömegközlekedésnél vagy a sétálásnál is kisebb. Ebben a cikkben még többet tudhatsz meg a kétkerekű életmóddal járó előnyökről és még arról is, hogy mennyit spórólhatsz vele.

Vedd elő hát a porosodó biciklidet és kezdd el használni! Hamarosan még a forgalmat is megszokod és aztán már erőszakkal sem fognak visszaültetni a belvárosi dugókba, vagy tömött buszokra.

4. Ne hagyd otthon a (vászon)tasit!

Sose indulj el zacskó nélkül. Azért nem mondom, hogy vászonzsákot vigyél, mert tudom, hogy szinte mindenkinél ott lapul valahol egy zacskóval teli zacskó, ami csak arra vár, hogy végre jó hasznát vegyék.  Ezért nem kell új vászonzsákra beruházni, viszont kérlek, hogy hízlald tovább a zacskószacskódat. A nylon ideje lejárt!

Tudtad, hogy minden percben több mint 1 millió műanyag tasak kerül a kukába?
És azt, hogy évente 5 ezer milliárd! zacskót gyártanak le? Mit jelent ez? Egymás mellé téve 7-szer tudnánk körbetekerni vele a földet finom ölelő műanyag fóliába!

Ha elfogytak a zacskóid és akarsz valami stílusosat a piacra, látogasd meg a beeco webshopját, hiszen ott méhecskés totebagek várnak rád!

Keresd a legökosabb mörcsöket a webshopon!

5. Ismerd meg a zero waste vásárlási lehetőségeket a közeledben

Zero waste? Low waste? Nagy szavaknak tűnnek, de kezdésnek már az is valami ha elgondolkozol, mennyi felesleges csomagolást vásárolsz meg a mindennapi betevőiddel együtt. És ha már így elgondolkoztál nézz körül és ismerd meg a vásárlás egy új formáját a közeledben!

Tudtad? A környezetvédelmi ügyökség számításai szerint az összes üvegházhatású gáz kibocsátás 42 százalékáért felelősek a feldolgozott ételek és a műanyag csomagolások gyártási folyamatai!

Vannak már olyan szupermarketek is, ahol egyre több kimérős lehetőség akad, de lássuk be, hogy ez még sovány kezdet!

Ha szintet akarsz ugrani, nyisd meg a beeco öko térképét és keresd meg a legközelebbi csomagolásmentes boltot.

Itt szinte mindent megvehetsz egy átlagos bevásárláson: magvak, tészták, toás, édességek, tisztítószerek, piperecikkek és még sok minden mást! Barátkozz a kínálatukkal és ne felejts el dobozokat, befőtteseket vinni! Vagy ha elfelejtetted az sem baj, mert a legtöbb helyen tudnak adni.

6. Ha már vásárolsz - gondolkodj használtban

Új ruha, elektronikai cucc, vagy bútor? Irány a marketplace! Nem csak pénzt fogsz spórolni, de a környezetet is megkímélheted új termékek legyártásától.

Tudtad? Átlagosan 6800 liter víz kell egy farmer legyártásához!
Megvárom míg ezt elrakod magadban…

Szóval. Mit is lehet tenni? Irány a beeco térkép és keresd fel a legközelebbi turkálót! Elég ruha van már mindenkinek a körforgásban!

7. Húzd ki a vámpírok méregfogát!

És most jön az unásig ismételgetett szekció: húzd ki a stand-by képes készülékeidet, a gonosz kis energiavámpírokat!

Tudtad, hogy készülékeid készenléti üzemmódban 10-15%-át is fogyaszthatják a rendes energiaszükségletüknek? Az EU-ban készenléti üzemmódban felejtett gépek évente 11 átlagos erőmű teljesítményét zabálják fel!

Egy átlagos magyar háztartás éves készenléti áramfogyasztása, akár 440 kwh is lehet, ami kb. 16000 forinttal növelheti az éves számláidat!

8. Cseréld ki már azokat a *** izzókat!

Szerintem már ez is kezd unalmas téma lenni, de ha még nem tetted volna meg, nézzük a pénzügyeket!

Tegyük fel, hogy 60 wattos, hagyományos izzókat cserélünk 9 wattos led fényforrásokra, ezzel 51 Wh-val kevesebb áramot fogyasztunk minden órában izzónként. Az áram lakossági ára most 36,4 ft/kwh körül mozog. Ezzel beszorozva a 0,051 kWh-t megkapjuk, hogy óránként 1,86 Ft-ot spórolhatunk egy izzócserével.

Egy átlagos EU háztartásban naponta 2,7 órát használják a lámpákat, ez évente majdnem 1000 üzemórát jelent. Ha egy átlag lakásban 15 izzó van, akkor éves szinten 27900 forintot fogunk megspórolni!

Ja, és egy átlag minőségű LED izzó 1000 Ft. körül mozog, amit már fél év alatt visszanyerhetünk a villanyszámlán. És ekkor még a fenntarthatósági vonzatát nem is említettem…

9. Ismerd meg a piacokat, helyi gazdákat

Keresd fel a környékeden lévő piacokat, helyi kistermelőket! Ebben is segít neked a beeco térképe!

Ezzel nem csak a magyar termelőket támogatod, de azzal, hogy csomagolás nélkül , rövid ellátási láncok termékeit vásárolod, egy csomó üvegházhatású gáz kibocsátástól és műanyag hulladéktól óvod meg a földet! A cekkert meg otthon ne hagyd!

Zero waste, szervizek, közösségek a beeco térképen. Minden, ami segít a fogadalmak betartásában!

10. Ne dobd ki, bütyköld meg!

Ha már idáig eljutottál, szerintem nem kell megmagyarázni, hogy miért kéne megjavítani  a cuccaidat, ha elromlik, ahelyett, hogy rögtön szaladnál az új holmiért.

És erre is hoztunk egy kis segítséget. A beeco térképen számos szerviz található, ahol a bringától az tévén át a bútorokig, mindent megjavítanak.

Ha ezt szeretnéd egy magasabb szintre emelni keress egy havert, akinek jó a kézügyessége és tanulj tőle vagy menj el egy közösségi műhelybe, ahol nem csak szakértőket, de szerszámokat is találni fogsz. A legújabb ilyen, a Repair café, ami frissen nyílt Budapesten, a Teleki téren. Látogassátok meg és leheljetek új életet megfáradt cuccaitokba!

Látod, nem is olyan nehéz ez! Kezd zöldebben az évet és ha ráérzel, az év végére, már igazi ökomuki válhat belőled! Mi beezunk benned!