Bab

A növényi fehérje nagyhatalom

Termő időszak:
Június
Július
Augusztus
Szeptember
Október
Eltarthatóság:
Augusztus
December
Február
Január
Július
Június
Május
Március
November
Október
Szeptember
0.6
kg CO2e / 1kg
4000
liter víz / 1kg

Kapcsolódó receptek

Egyelőre nem található recept, ami ide illik.

Alapok

Fajtái
  • Zöldbab: zsenge, gyorsan megfő
  • Vajbab: sárga hüvelyű, enyhébb ízű
  • Feketebab: gazdag antioxidánsokban, mexikói konyha alapja
  • Vörös vesebab (kidney): erőteljes ízű, chilikhez ideális
  • Fehérbab: semleges ízű, levesekhez, pürékhez kiváló
  • Tarka bab: díszes héjú, sokféle fajtában létezik
  • Táp. tartalom (100g)
  • Kalória: 127 kcal
  • Fehérje: 8,7 g
  • Szénhidrát: 22,8 g
  • Rost: 6,4 g
  • Zsír: 0,5 g
  • Vas: 2 mg
  • *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
  • Magas fehérjetartalmú, húsmentes étrendben alapélelmiszer
  • Sok rostot tartalmaz, támogatja az emésztést
  • Gazdag vasban, cinkben, magnéziumban és B-vitaminokban
  • Lassú felszívódású szénhidrátjai miatt stabil vércukorszintet biztosít
  • Középfok

    Itt szerezd be!
  • Piacokon, nyáron friss zöldbabként
  • Őstermelőktől, szárazbabként betakarítás után
  • Ömlesztve, csomagolásmentes boltokban
  • Babos termékek biopiacokon, pl. hazai humusz vagy babkrém
  • Így tárold!
    • Szárazbab: légmentesen, száraz, hűvös helyen akár 1 évig is eláll
    • Főzve: hűtőben 3–4 nap, fagyasztva akár 6 hónap
    • Zöldbab: hűtőben 3–5 nap, blansírozva fagyasztható
    Tartósítás
  • Szárítás: természetes módon eltartható
  • Konzerválás: saját levében vagy paradicsomosan
  • Fagyasztás: blansírozva zöldbabként
  • Erjesztés: fermentált babkrémek, miso
  • Ha készen állsz

    Így termeld
  • Fényigény: napos helyre vesd
  • Talaj: laza, tápanyagban gazdag föld
  • Öntözés: rendszeres, különösen virágzáskor
  • Támrendszer: karós babhoz ajánlott
  • Betakarítás: zöldbabnál zsengén, szárazbabnál teljes érésben
  • Receptek
  • Zöldbab főzelék
  • Csilis bab (chili sin carne)
  • Hummusz fehérbabból
  • Babsaláta lilahagymával, olívaolajjal
  • Sült bab mediterrán fűszerekkel
  • Vegán bableves füstölt paprikával
  • Amit ki lehet vele váltani:
    • Marhahús: fehérjetartalma miatt kiváló alternatíva
    • Sonkás szendvics: helyette fűszeres babpástétom
    • Tejszínes mártások: fehérbab alapú növényi szószok
    • Felvágott: babfasírt, például vegán burgerben

    A bab rendszeres fogyasztása nemcsak egészséges, de aktívan hozzájárul az alacsonyabb ökológiai lábnyomhoz is.

    Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
  • A szárazbabot főzés előtt áztasd be 8–12 órára
  • Ha levet ereszt főzés közben, habozd le – így könnyebben emészthető
  • Kombinálva gabonafélékkel (pl. rizzsel) teljes értékű fehérjét ad
  • Fűszerezés után mindig csak a főzés végén sózd, különben megkeményedik
  • Tudtad-e?
    • 🌱 A bab a talaj barátja! Gyökerein nitrogénmegkötő baktériumok élnek, így természetes módon javítja a talaj minőségét.
    • 🥘 A világ egyik legnépszerűbb alapanyaga – a mexikói, indiai, olasz és közel-keleti konyhák mind imádják.
    • 😆 A puffadás mítosza – Ha fokozatosan növeled a babfogyasztást, a bélflórád alkalmazkodik, és kevésbé fog gondot okozni.
    • 👩🌾 Ősi eledel – már az inkák és a maják is termesztették.
    Története:

    A bab Közép- és Dél-Amerikából származik, ahol már több mint 7000 éve termesztik. A Kolumbusz utáni időkben került Európába, és gyorsan a paraszti konyhák alapélelmiszerévé vált. Magyarországon a babos ételek a népi gasztronómia fontos részét képezik, különösen böjti időszakban.

    Vissza