Spárgaleves

A receptet ajánlotta:
Felelős Gasztrohős
60
perc
Könnyű
magyar
ebéd
Hozzávalók (4 adag)
  • 500 g zöld spárga, fás végek eltávolítva
  • 1 közepes burgonya (150 g), meghámozva és felkockázva
  • 1 kisebb vöröshagyma (80 g), apróra vágva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 100 ml növényi főzőtejszín (pl. zab- vagy kókusztejszín)
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • Opcionálisan: pirított mandula vagy kenyérkocka a tálaláshoz

Irány a konyha!

Mosolygó méhecske fehér séfsapkában, aki egy kanállal egy fekete agyagedényből mézet kanalaz.
Elkészítés folyamata
  1. Az olívaolajat egy lábasban felhevítjük, majd a vöröshagymát üvegesre pároljuk.
  2. Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, majd felöntjük a zöldségalaplével és közepes lángon főzzük 10 percig.
  3. Közben a spárgát 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és a leveshez adjuk. További 10 percig főzzük, amíg megpuhul.
  4. Botmixerrel simára turmixoljuk, majd belekeverjük a növényi főzőtejszínt.
  5. Sóval és borssal ízesítjük, és még egy percig melegítjük, de nem forraljuk fel.
  6. Tálaláskor megszórhatjuk pirított mandulával vagy ropogós kenyérkockákkal.
Aranysárga méh barna csíkkal, kék szárnyakkal, amely egy kis répát tart.
Tárolás és fogyasztás
  • Hűtőben: légmentesen záródó edényben 3 napig eláll
  • Fagyasztva: 1 hónapig tárolható, felhasználás előtt lassan olvasszuk ki
  • Melegítés: alacsony lángon, hogy a spárga ne veszítsen frissességéből
Aranysárga színű méh barna sávokkal, kék szárnyakkal, amely okostelefont tart a kezében.
Hatása az emberre
  • A spárga természetes vízhajtó és segíti a szervezet méregtelenítését.
  • Magas folsavtartalma miatt különösen ajánlott várandós nők számára.
  • A benne lévő antioxidánsok segítik a sejtek regenerációját és az immunrendszer működését.

Tudnivalók

A recept szén- és vízlábnyoma:
Egyszerű fekete lábnyom fehér háttéren.
0.5
kg CO2 / adag
Fekete csepp alakú ikon fehér háttéren.
180
liter / adag
Milyen kevésbé bolygóbarát receptet válthat ki?

Ez a spárgaleves kiváló alternatívája a hagyományos tejszínes spárgakrémleveseknek, mivel selymes állagot biztosít tejtermékek nélkül, így könnyebben emészthető és fenntarthatóbb.

Rövid története

A spárga az egyik legősibb termesztett zöldség, amelyet már az ókori egyiptomiak és rómaiak is nagy becsben tartottak. Tavasszal az egyik legnépszerűbb szezonális alapanyag Európában, különösen Németországban és Franciaországban.

Tápérték (1 adag)
  • Kalória: 180 kcal
  • Fehérje: 6 g
  • Szénhidrát: 22 g
  • Zsír: 7 g
  • Rost: 5 g
  • Folsav: 50% NRV*
    (*NRV = napi referenciaérték)

Kapcsolódó receptek