Faöntözés
Térkép
Kuponok
beecopedia
Blog
Zöld GYIK
Zöld tartalmak
Ökos példaképek
Szezonális étkezés
Hulladék kisökos
Zöld címkék (hamarosan)
Cégeknek
Légy a partnerünk!
Térkép és kuponok!
Légy a beecopedia része!
Marketing szolgáltatások
Egyedi videók készítése
Marketing tanácsadás
Rendezvényszervezés és edukáció
Csapatépítés
Egyedi zöld foglalkozások
Klímafreskó
ESG tanácsadás
Rólunk
HUN
ENG
Töltsd le!
beecopedia
/
Szezonális étkezés
/
Paradicsom
Paradicsom
Nyári sztár étel
Termő időszak:
Július
Június
Augusztus
Szeptember
Eltarthatóság:
Augusztus
Július
Június
Szeptember
2
kg CO2e / 1kg
220
liter víz / 1kg
Ismerd meg!
Fajtái
Koktélparadicsom:
apró, édes, nyersen a legfinomabb
Lucullus:
klasszikus befőző fajta, hosszúkás, kevés maggal
Kecskeméti 3:
magyar húsos fajta, friss fogyasztásra is jó
San Marzano:
olasz típus, kiváló szószokhoz
Fekete paradicsom (Black Cherry):
különleges, intenzív ízvilággal
Táp. tartalom (100g)
Energia: 18 kcal
Fehérje: 0,9 g
Szénhidrát: 3,9 g
Rost: 1,2 g
C-vitamin: 14 mg
Kálium: 237 mg
Likopin: ~3–7 mg (fajtától függően)
*tájékoztató jellegű
Pozitív hatásai rád!
Likopinban gazdag
, amely erős antioxidáns (főleg főzve hasznosul jól)
Magas C-vitamin-, A-vitamin- és káliumtartalom
Segíti az emésztést, immunerősítő, bőrbarát
Alacsony kalóriatartalmú, magas víztartalmú – nyáron hidratál
Főzve (pl. szószként) jobban hasznosul a likopin, mint nyersen
Ő egy ökos megoldás! Mit lehet vele kiváltani?
Kiválthatja
a sokáig szállított, csomagolt, tartósított paradicsomos termékeket (pl. ketchup, bolti szószok)
Húsos ételek
alternatívájaként is működik – például vegetáriánus lasagne vagy bolognai szósszal
Télen
ne vásárolj import paradicsomot: magas karbonlábnyom, gyenge tápérték
Házi paradicsomszósz helyettesítheti a feldolgozott szószokat – kevesebb hulladék, adalék, műanyag
Próbáld ki!
Itt szerezd be!
Legjobb forrás:
nyári piac, szedd magad kertészetek
Legízletesebb:
helyi, napérlelte, szabadtéri fajták
Kerüld télen:
a vízízű import fajtákat – íztelenek, és karbonlábnyomuk is óriási
Szedd magad tippek:
júliusban–augusztusban sok vidéki gazdaság kínál nyílt napot
Így tárold!
Rövid táv (3–5 nap):
szobahőmérsékleten, naptól védve
Középtáv (1–2 hét):
papírzacskóban, hűvös kamrában
Hosszú táv:
szószként, pürésítve vagy fagyasztva – egész vagy hámozott formában
Tartósítás
Befőzés:
passzírozott paradicsom, lecsó, ketchup
Aszalás:
napon vagy sütőben – kiváló tésztákba, salátákhoz
Fagyasztás:
héjastul, pürésítve vagy egészben, levesekbe
Erjesztés:
paradicsomos fermentált szósz, csípősen vagy natúran
Ha készen állsz
Így termeld
Napfénykedvelő
, melegigényes növény – csak május közepén ültesd ki
Balkonon, déli fekvésű teraszon is tartható, de nagy cserép kell neki
Rendszeres karózás, kötözés, hajtásválogatás szükséges
Igényli a rendszeres tápanyag-utánpótlást, locsolást
Cserépben neveld alacsonyabb, determinált növekedésű fajtát (pl. Balkonstar)
Receptek
Klasszikus lecsó
Paradicsomos tészta saját szószból
Bruschetta fokhagymás pirítóson
Sült paradicsom kuszkusszal
Paradicsomkrémleves friss bazsalikommal
Kapcsolódó receptek
Egyelőre nem található recept, ami ide illik.
Érdekességek
Otthoni tippek, trükkök
Ne tedd hűtőbe! Veszt az ízéből és állagából
Ha zölden szeded le ősszel, teheted alma mellé érlelni (etilén gáz segít)
Túl sok termésed lett? Süsd meg félbevágva, olívaolajjal – aztán fagyaszd le
A héját lehúzni: forrázd pár másodpercig, majd jeges vízbe tedd
A zöld részeket ne fogyaszd, mérgező alkaloidokat tartalmazhatnak
Tudtad-e?
A paradicsom az amerikai kontinensről származik, Mexikóban már több ezer éve termesztették
Európába a 16. században érkezett, először dísznövényként tekintettek rá
Nevét olaszul "pomodoro" (aranyalma), magyarul „paradicsomalma” néven is említették
A magyar konyhában a lecsó, töltött paprika vagy paradicsomos káposzta alapja
Története:
A paradicsom őshazája Közép- és Dél-Amerika
A 16. században jelent meg Európában, először bizalmatlansággal fogadták
Magyarországon a 19. században vált általánosan elfogadottá
A 20. század közepén robbant be a tömeges befőzés (pl. paradicsomlé, lecsóalap) kultúrája
Ma hazánk egyik legkedveltebb zöldsége, termesztésének központja pl. Szentes, Kecskemét, Makó környéke
Források
FAO, Water Footprint Network, USDA, NÉBIH, ÖMKi, ScienceDirect, Eaternity, CarbonCloud