Csicsóka

Napraforgó unokatestvér, föld alatti kincs

Termő időszak:
Március
Április
Október
November
Szeptember
December
Eltarthatóság:
Április
December
Február
Január
Június
Május
Március
November
Október
Szeptember
0.4
kg CO2e / 1kg
400
liter víz / 1kg

Kapcsolódó receptek

Egyelőre nem található recept, ami ide illik.

Alapok

Fajtái
  • Fehér héjú: simább felület, könnyebben tisztítható
  • Barna, göcsörtös: vadabb megjelenés, intenzívebb íz
  • Pirosas árnyalatú: ritkább, különlegesebb fajták
Táp. tartalom (100g)
  • Kalória: 76 kcal
  • Fehérje: 2 g
  • Szénhidrát: 17 g (főleg inulin)
  • Rost: 1,6 g
  • Kálium: 429 mg
  • Vas: 3,4 mg
  • C-vitamin: 4 mg
  • *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
    • Gazdag prebiotikumokban, jó hatással van az emésztésre
    • B-vitaminokban és vasban is bővelkedik
    • Alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegeknek is ideális
    • Rosttartalma telít, segít a testsúly kontrollálásában
    • Téli szezonban friss alternatíva a krumpli mellett

    Középfok

    Itt szerezd be!
  • Piacon őstermelőktől ősszel és télen
  • Biogazdaságokból, zöldségközösségek dobozaiban
  • Ritkábban szupermarketekben
  • Legjobb, ha magad termeled – egyszer elülteted, örökre lesz
  • Így tárold!
  • Földesen, nedves homokban vagy faládában pincében
  • Hűtőben műanyag zacskóban vagy nedves konyharuhába tekerve
  • Fagyasztani csak blansírozva vagy pürésítve érdemes
  • Fontos: ne hagyd sokáig kint a konyhapulton, gyorsan ráncosodik
  • Tartósítás
  • Blansírozás után fagyasztás
  • Savanyítás
  • Chipsként szárítás vagy sütés
  • Pürésítés és befőzés
  • Alkoholos erjesztéssel akár „csicsókapálinka” is készülhet
  • Ha készen állsz

    Így termeld
  • Ültetés: márciusban, mint a krumplit, gumóról
  • Gondozás: gyakorlatilag nem igényel semmit – igénytelen
  • Szüret: októbertől, de legfinomabb, ha megcsípi a dér
  • Figyelem: ha egyszer elülteted, nehéz kiirtani – inkább külön ágyásba tedd
  • Receptek
    • Csicsókakrémleves
    • Tepsis csicsóka rozmaringgal
    • Csicsókás püré (önálló köret vagy krumplival vegyesen)
    • Csicsókachips
    • Savanyított csicsóka
    • Csicsókás tócsni
    Amit ki lehet vele váltani:
    • Fehér kenyér, tészta: püré vagy tócsni formájában alacsonyabb glikémiás alternatíva
    • Tejszínes krémlevesek: helyette sűrű csicsókaleves
    • Zsíros köretek: párolt vagy sült csicsóka egészségesebb alternatíva
    • Importált téli zöldségek: hazai csicsóka szezonban bőven helyettesíti

    A csicsóka igénytelen, tápláló, egészséges és helyben termeszthető – valódi túlélő növény, amely újra hódít a fenntartható konyhákban.

    Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
    • Héjastul is ehető, de alaposan sikáld le
    • Magas inulintartalma miatt puffaszthat – szoktasd hozzá a szervezeted
    • Íze édeskés, enyhén diós, a burgonyánál különlegesebb
    • Nagyon jól illik fokhagymához, rozmaringhoz, tejszínes ételekhez
    • Párolva, sütve, levesként vagy pürének is kiváló
    Tudtad-e?
  • A csicsóka nem burgonya, hanem a napraforgó rokona
  • Rendkívül gazdag inulinban, ami prebiotikum – segíti a bélflóra működését
  • Cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel nem emeli meg a vércukorszintet
  • A gyökere ehető, de a növény maga 2–3 méteres szárat is növeszt
  • Története:

    A csicsókát Észak-Amerikából hozták Európába a 17. században. Magyarországon „földialma” vagy „jeruzsálemi articsóka” néven is ismert. A második világháború alatt sok helyen krumpli helyett használták. Később feledésbe merült, de most reneszánszát éli az egészségtudatos konyhákban.

    Források

  • Our World in Data – Environmental Impact of Foods
  • FAO – Forgotten Crops in Sustainable Diets
  • Wikipedia: Jerusalem artichoke
  • Táplálkozási Akadémia Hírlevelei
  • Vissza