Petrezselyem

ízesít és gyógyít

Termő időszak:
Július
Június
Május
November
Október
Szeptember
Eltarthatóság:
Augusztus
December
Február
Január
Július
Június
Május
Március
November
Október
Szeptember
0.3
kg CO2e / 1kg
350
liter víz / 1kg

Kapcsolódó receptek

Egyelőre nem található recept, ami ide illik.

Alapok

Fajtái
  • Levélpetrezselyem: sima és fodros levelű változatban
  • Gyökérpetrezselyem: hosszúkás fehér gyökér, erős zölddel
  • Létezik „félhosszú” és „gömbölyded” változat is
  • Táp. tartalom (100g)
  • Energia: 36 kcal
  • Fehérje: 3 g
  • Szénhidrát: 6 g
  • Rost: 3 g
  • C-vitamin: 133 mg
  • Vas: 6 mg
  • K-vitamin: 1640 µg (!)
  • *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
  • C-vitaminban gazdag (több benne, mint a narancsban)
  • Jó vas- és folsavforrás
  • Támogatja az immunrendszert, vízhajtó hatású
  • Antioxidánsai csökkenthetik a gyulladásokat
  • Középfok

    Itt szerezd be!
  • Bármelyik piacon, zöldségesnél frissen elérhető
  • Ősszel nagyobb mennyiségben is bespájzolható
  • Otthon cserépben, erkélyen is termeszthető
  • Így tárold!
  • A levelét csomagold nedves papírtörlőbe és zárható dobozba
  • A gyökeret hűvös, párás helyen (pl. pince, homok)
  • A zöldje vízben is eláll 2-3 napig
  • Tartósítás
  • Szárítva vagy fagyasztva – különösen a levelek
  • A gyökeret is lehet szeletelve fagyasztani
  • Petrezselyemolajként, pesztóként eltehető
  • Ha készen állsz

    Így termeld
  • Magról vethető március végétől
  • Napos, jó vízáteresztő földet szeret
  • Sűrűn vetve leveles, ritkán vetve gyökeres változat
  • Cserépben is szépen fejlődik
  • Receptek
    • Petrezselymes újburgonya
    • Zöldséglevesek, főzelékek elengedhetetlen zöldje
    • Petrezselyem-pesztó napraforgómaggal
    • Salátákba frissen aprítva
    Amit ki lehet vele váltani:
  • Petrezselyemzöld friss salátafélék, díszítők helyett
  • A gyökér húslevesek ízesítésénél kiválthatja a mesterséges ételízesítőt
  • A levele kiválthatja a bazsalikomot, koriandert, pesztókban is
  • Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
  • A zöldje a magyar konyha szinte minden levesében ott van
  • Készíts belőle petrezselymes olajat vagy sót
  • A gyökeret ne keverd össze a pasztinákkal (más az illata, íze)
  • Tudtad-e?
  • Latin neve: Petroselinum crispum
  • Már az ókori görögök is termesztették – gyógy- és szent növényként
  • Magas vas- és C-vitamin-tartalma miatt vérképzőként is használták
  • A gyökér és a levél külön fajtákból származik
  • Története:
  • Már az egyiptomiak és rómaiak is fogyasztották
  • A középkorban szerencsét hozó növénynek tartották
  • A magyar paraszti konyha egyik legfontosabb fűszere
  • Források

  • NÉBIH: https://portal.nebih.gov.hu/
  • Water Footprint Network: https://waterfootprint.org
  • ÖMKi: https://omki.hu
  • Our World in Data
  • Vissza