Alma utóérő – jól tárolható fajta még ízesebbé válik pihentetés után.
Hatása az emberre
Az alma pektint és polifenolokat tartalmaz; a rost támogatja az emésztést. (Tápanyag: USDA/MyFoodData.)
A cukor csökkentése nem csak egészségesebb – CO₂-t is spórol. (Cukor LCA.)
Tudnivalók
Milyen kevésbé bolygóbarát receptet válthat ki?
Tejszínes, vajas desszertek (pl. pudingok, sajttorták) – a tejtermékek magasabb kg-CO₂e értékkel bírnak; a gyümölcsalapú kompót lényegesen könnyebb lábnyomú.
Import, légiszállított gyümölcsdesszertek helyett hazai alma – a légi fuvar különösen emissziós; a legtöbb élelmiszer nem repül, de amit igen, annak nagy a lábnyoma.
Rövid története
A kompót középkori Európában terjedt el; olcsó, tejmentes desszertként a zsidó háztartásokban is alap volt. A modern francia szó ma gyakran darabos helyett pürét is jelent.