Alma utóérő – jól tárolható fajta még ízesebbé válik pihentetés után.
Hatása az emberre
Az alma pektint és polifenolokat tartalmaz; a rost támogatja az emésztést. (Tápanyag: USDA/MyFoodData.)
A cukor csökkentése nem csak egészségesebb – CO₂-t is spórol. (Cukor LCA.)
Tudnivalók
Milyen kevésbé bolygóbarát receptet válthat ki?
Tejszínes, vajas desszertek (pl. pudingok, sajttorták) – a tejtermékek magasabb kg-CO₂e értékkel bírnak; a gyümölcsalapú kompót lényegesen könnyebb lábnyomú.
Import, légiszállított gyümölcsdesszertek helyett hazai alma – a légi fuvar különösen emissziós; a legtöbb élelmiszer nem repül, de amit igen, annak nagy a lábnyoma.
Rövid története
A kompót középkori Európában terjedt el; olcsó, tejmentes desszertként a zsidó háztartásokban is alap volt. A modern francia szó ma gyakran darabos helyett pürét is jelent.
Tápérték (1 adag)
~120–170 kcal
0,5–1,5 g rost/100 g almaalapból; hozzáadott cukortól függ.
Az almaszósz (cukor nélküli)
~45–60 kcal/100 g
jó C-vitamin és kálium-forrás lehet, de a hő és tárolás C-vitamint csökkenthet.