Hagyományos madársaláta (Lamb’s lettuce, Valerianella locusta) – apró, lágy levelek
Változatok kevésbé ismertek, főként friss fogyasztásra termesztik
Táp. tartalom (100g)
Energia: 21 kcal
Fehérje: 2 g
Zsír: 0,4 g
Szénhidrát: 3 g
Rost: 1,8 g
C-vitamin: 15 mg
Vas: 1,2 mg
*tájékoztató jellegű
Ezért jó enni!
Alacsony kalóriatartalmú, de magas tápanyagtartalmú
Segíti az emésztést és erősíti az immunrendszert
Friss íze miatt saláták, szendvicsek egészséges kiegészítője
Középfok
Itt szerezd be!
Helyi piacokon kora tavasszal
Bioboltokban egész évben csíráztatott változatban
Kertészeti áruházakban palántaként is kapható
Így tárold!
Rövid táv: hűtőben légmentesen, max. 2-3 napig friss marad
Középtáv: nem ajánlott, mert hamar fonnyad
Hosszú táv: fagyasztás nem javasolt, gyors fogyasztás a legjobb
Tartósítás
Friss fogyasztás a legjobb
Szárítás vagy fagyasztás nem ideális az állag miatt
Levesekbe, turmixokba gyorsan beépíthető
Ha készen állsz
Így termeld
Vetés: kora tavasztól késő őszig közvetlenül a földbe vagy ládába
Fényigény: félárnyékos hely, nem szereti a túlzott meleget
Talaj: laza, jó vízelvezetésű, enyhén savas vagy semleges kémhatású
Öntözés: rendszeres, de nem túl sok víz szükséges
Balkonládában vagy kis kertben könnyen termeszthető
Receptek
Friss madársaláta saláta olívaolajjal és citrommal
Szendvicsek, pirítósok zöld, ropogós rétegeként
Keverhető spenóttal vagy rukkolával könnyű tavaszi salátához
Turmixokba vitamin- és ásványianyag-boosterként
Amit ki lehet vele váltani:
Zöldségfélékkel gazdagított gyorsételek vagy előrecsomagolt salátakeverékek helyett friss, helyi madársalátával egészségesebb alternatíva
Magas környezeti terhelésű import zöldségek kiváltására alkalmas, csökkenti az ökológiai lábnyomot
Érdekességek
Otthoni tippek, trükkök
Mossuk meg hideg vízben fogyasztás előtt
Héját és levélvégeket ne dobjuk ki, salátába vagy turmixba tehetjük
Egészséges, gyors snackként is kiváló
Tudtad-e?
A madársaláta gazdag vasban és C-vitaminban, segíti a vérképzést és az immunrendszert
Nevét onnan kapta, hogy a madarak is szívesen fogyasztják természetes élőhelyén
A középkorban gyakran használták gyógyászati célokra, például álmatlanság ellen
Története:
A madársaláta Európa és Nyugat-Ázsia őshonos növénye. Már az ókori görögök és rómaiak is fogyasztották, főként friss leveleit. Nevét az apró termések miatt kapta, amelyek vonzzák a madarakat.