🥦 Brokkolikrémleves mandulával

30
perc
Közepes
magyar
ebéd
0.7
kg CO2 / adag
200
liter / adag
Ajánlotta:
Hartmann Anett
Hozzávalók (4 adag)
  • 1 db brokkoli (kb. 300 g)
  • 20 g mandula
  • 2 közepes Ăşjburgonya (kb. 180 g)
  • FĂ©l tk. szerecsendiĂł
  • fĂ©l tk. sĂł
  • fĂ©l tk. fokhanyma

Fő összetevők

Irány a konyha!

Elkészítés folyamata
  • A brokkolit megtisztĂ­tjuk, rĂłzsáikra szedjĂĽk Ă©s a szárát aprĂł darabokra vágjuk
  • Burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk
  • ZöldsĂ©geket egy lábasba tesszĂĽk, Ă©s annyi vizet öntĂĽnk rá, hogy Ă©ppen ellepje
  • A fűszereket hozzáadjuk a levesĂĽnkhöz
  • A puhára fĹ‘tt zöldsĂ©geket összeturmixoljuk, majd kĂ­vánt sűrűsĂ©gűre fĹ‘zzĂĽk fedĹ‘ nĂ©lkĂĽl
  • A mandulát szárazon lepirĂ­tjuk
Tápérték (1 adag)
  • Energia: 90 kcal
  • FehĂ©rje: 4 g
  • ZsĂ­r: 3.9 g
  • SzĂ©nhidrát: 10.5 g
  • Rost: 3.7 g
  • Kálium: 230 mg (a burgonyával egyĂĽtt: 430 mg!)

👉 Kiemelkedő káliumforrás, ami hozzájárul a vérnyomás szabályozásához és az izomműködéshez.

Milyen kevésbé bolygóbarát receptet válthat ki?

❌ Tejszínes csirkeleves

❌ Baconös krumplileves

✅ Ez a verzió: húsmentes, tejmentes, szezonális, és ugyanolyan laktató! 🌱

TudnivalĂłk

Tárolás és fogyasztás
  • HűtĹ‘ben: 2–3 nap
  • Lefagyasztva: akár 3 hĂłnap
    🌟 Tipp: külön fagyaszd le a levest és a mandulát, hogy utóbbi ropogós maradjon!
Rövid története

A brokkolileves az utóbbi 20 évben vált népszerűvé Magyarországon – főleg a vegetáriánus és egészségtudatos táplálkozás térnyerésével. Korábban inkább karfiolleves volt divatban. A brokkoli olasz eredetű, de már a rómaiak is ismerték!

Hatása az emberre
  • A brokkoliban sulforafán találhatĂł – ez egy erĹ‘s fitonutriens, mely segĂ­thet a daganatmegelĹ‘zĂ©sben.
  • A mandula E-vitaminban gazdag – antioxidáns!
  • A rosttartalom segĂ­ti az emĂ©sztĂ©st, a kálium pedig a szĂ­v egĂ©szsĂ©gĂ©t támogatja.
    🥦+🥔= 💚

KapcsolĂłdĂł receptek