Burgonya

A mindennapok sokoldalú, föld alatti hőse

Termő időszak:
Június
Július
Augusztus
Szeptember
Október
Május
Eltarthatóság:
Augusztus
December
Február
Január
Július
Június
November
Október
Szeptember
Április
Május
Március
0.2
kg CO2e / 1kg
287
liter víz / 1kg

Alapok

Fajtái
  • Újburgonya: zsenge, vékony héjú, friss fogyasztásra
  • Sárga héjú burgonya: főzéshez, püréhez
  • Vörös héjú: jól szeletelhető, salátának ideális
  • Kék/lila burgonya: antioxidánsban gazdag különlegesség
  • Magas keményítőtartalmú (pl. Desiree): sütéshez, pürének
  • Alacsony keményítőtartalmú (pl. Ratte): salátának, főzéshez
  • Táp. tartalom (100g)
  • Kalória: 86 kcal
  • Fehérje: 1,9 g
  • Szénhidrát: 20 g
  • Rost: 2,2 g
  • C-vitamin: 19,7 mg
  • Kálium: ~420 mg
  • *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
  • Olcsó, laktató, könnyen emészthető
  • Magas C-vitamin-tartalom (főleg nyersen vagy héjában sütve)
  • Káliumban, B6-vitaminban, magnéziumban gazdag
  • Semleges ízvilága miatt sokféleképp elkészíthető – vegán, gluténmentes étrendbe is remekül illeszkedik
  • Helyettesítheti a magasabb ökolábnyomú köreteket (pl. rizs, hús)
  • Középfok

    Itt szerezd be!
  • Termelői piacokon frissen
  • Őstermelőktől közvetlenül (akár zsákos tételben)
  • Szedd magad akciókban ősszel
  • Vásárlói közösségekből, zöldségdoboz-rendszerből
  • Saját kertből vagy erkélyládából is nevelhető
  • Így tárold!
  • Hely: sötét, hűvös (4–8 °C), szellős pince vagy kamra
  • Kerüld: fényt (zöldülés), meleget (csírázás), nedvességet (rothadás)
  • Ne tedd hűtőbe: 4 °C alatt a keményítő cukorrá alakul, ami sütéskor akrilamidot eredményezhet
  • Ne tedd almával együtt: az etilén gáz elősegíti a csírázást
  • Tartósítás
  • Püré vagy hasábburgonya lefagyasztva
  • Burgonyachips készítése (házi, olajmentes változatban is)
  • Burgonyaliszt (keményítő) szárítással
  • Hidegkamrás, rétegezett tárolás (homokban, ládában)
  • Ha készen állsz

    Így termeld
  • Hely: napos, jó vízáteresztő földben
  • Palántázás: vetőgumóról tavasszal (április–május)
  • Locsolás: heti 1-2 alkalom, inkább ritkán és bőségesen
  • Töltögetés: időnként halmozd fel a földet a növény köré
  • Betakarítás: mikor a szára elszárad (júliustól októberig)
  • Télikészlethez: ne sérüljenek a gumók, szárítsd őket szellős helyen 1–2 hétig tárolás előtt
  • Receptek
    • Héjában sült krumpli fokhagymás tejföllel
    • Vegán rakott krumpli napraforgótejföllel
    • Krumplileves zellerrel és petrezselyemmel
    • Burgonyafasírt zöldborsópürével
    • Sült krumpli olaj nélkül, sütőben
    • Gnocchi házilag, liszt és krumpli alappal
    Amit ki lehet vele váltani:
    • Fehér rizs: 3–5× kisebb a karbon- és vízlábnyoma
    • Hús: zöldséges krumplis ételek teljes értékű fogásokká válhatnak
    • Előrecsomagolt készételek: házi krumplis fogások sokkal fenntarthatóbbak
    • Finomított lisztből készült köretek: helyettesíthető vele

    A burgonya fogyasztása nemcsak pénztárcabarát, de fenntartható is – ha okosan választjuk, és főleg helyben, szezonálisan szerezzük be.

    Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
  • A héj alatt van a legtöbb tápanyag – ha lehet, főzd héjában
  • A csírákat mindig távolítsd el fogyasztás előtt
  • Főzéskor ne dobd ki a vizet: a keményítő miatt hasznos lehet sűrítéshez
  • A héját megszárítva komposztba vagy akár chipsnek is hasznosíthatod
  • Tudtad-e?
    • 🥔 Világhódító gyökér – a krumplit az inkák már több mint 7000 éve termesztették!
    • 🚀 Az űrben is megterem – a NASA kísérletei szerint burgonya termesztése lehetséges a Marson (igen, mint A marsi című filmben).
    • 💰 A legdrágább krumpli – a ‘La Bonnotte’ fajta kilója akár 500 euróba is kerülhet!
    • 😂 Krumpli = Szerelem? A 18. századi Franciaországban Valentin-napon gyakran ajándékoztak krumplit, mert luxuscikknek számított.
    Története:

    A burgonya Peruból származik, ahol évezredek óta alapélelmiszer. Európába a 16. században érkezett, és először sokan mérgezőnek hitték. Magyarországon is csak a 18. századtól kezdett elterjedni, de mára a konyhakultúra egyik alapköve lett. A 20. században „szegények kenyerének” is nevezték.

    Források

  • Our World in Data – Potato footprint
  • FAO Potato Factsheet
  • Magyar Krumplikalauz – Nébih, 2022
  • Wikipedia: Potato
  • Vissza