🍁 SzilvĂĄs gombĂłc fahĂ©jas–diĂłs köntösben 🍁

55
perc
Közepes
magyar
ebéd
1.1
kg CO2 / adag
liter / adag
AjĂĄnlotta:
VegĂĄnia
HozzĂĄvalĂłk (4 adag)

🧡 Hozzávalók (kb. 15 gombóchoz)

  • 500 g fƑtt, kihƱlt burgonya
  • 100 g barna rizsliszt
  • 70 g darĂĄlt zabpehely
  • 5 g tĂĄpiĂłka kemĂ©nyĂ­tƑ
  • Egy leheletnyi sĂł
  • FahĂ©j Ă­zlĂ©s szerint

🌾 A töltelĂ©khez

  • ÉdesĂ­tƑ
  • 8 db Ă©rett szilva (ha kicsik, lehet több is)

🌰 A diĂłs köntöshöz

  • 60 g darĂĄlt diĂł
  • FahĂ©j
  • ÉdesĂ­tƑ Ă­zlĂ©s szerint

‍

FƑ összetevƑk

IrĂĄny a konyha!

Elkészítés folyamata

Keverd össze egy tålban, ez lesz a gombócok puha, illatos bundåja.

‍

🍂 ElkĂ©szĂ­tĂ©s

1. A kihƱlt burgonyĂĄt törd össze, add hozzĂĄ a liszteket, a kemĂ©nyĂ­tƑt, a fahĂ©jat, az Ă©desĂ­tƑt Ă©s a csipet sĂłt. GyĂșrd össze puha, de nem ragacsos tĂ©sztĂĄvĂĄ.

2. A tĂ©sztĂĄt oszd 15 rĂ©szre, formĂĄlj belƑlĂŒk kis gombĂłcokat, majd nyĂșjtĂłfĂĄval lapĂ­tsd ki egyenkĂ©nt. A közepĂ©be tedd a szilvĂĄt, zĂĄrd össze, Ă©s formĂĄld Ășjra szĂ©p, kerek gombĂłccĂĄ.

3. Forralj vizet, majd mĂ©rsĂ©keld a hƑt, hogy ne lobogjon. FƑzd ki a gombĂłcokat: amikor feljönnek a vĂ­z tetejĂ©re, mĂ©g kb. 3 percig hagyd Ƒket a vĂ­zben.

4. A szilvĂĄkat kimagozva, kevĂ©s vĂ­zzel, fahĂ©jjal Ă©s Ă©desĂ­tƑvel pĂĄr percig pĂĄrold, mĂ­g megpuhulnak.

Tipp: ettƑl könnyebben formĂĄzhatĂł lesz a gombĂłc, Ă©s a töltelĂ©k mennyeien fƱszeres.

5. Szedd ki, és még melegen forgasd meg a fahéjas-édes diós keverékben.

‍

🌿 Tipp:

TĂĄlald egy kis szilvaraguval – az illatĂĄtĂłl az egĂ©sz konyha Ƒszi mesĂ©vĂ© vĂĄlik. 🍁

‍

Tårolås és fogyasztås
  • HƱtve 1–2 nap. MelegĂ­tĂ©skor egy kevĂ©s vĂ­zgƑz segĂ­t az ĂĄllagon.
  • FagyasztĂĄs: a tĂ©szta nyersen, gombĂłckĂ©nt is fagyaszthatĂł; fƑzĂ©s fagyasztĂĄs utĂĄn közvetlenĂŒl, gyöngyözƑ vĂ­zben.
HatĂĄsa az emberre
  • Burgonya: alacsony szĂ©nlĂĄbnyomĂș alapĂ©lelmiszer.
  • DiĂł: kedvezƑ zsĂ­rsav-profil, de vĂ­zigĂ©nye magas – Ă©rdemes hazai vagy eurĂłpai forrĂĄst keresni.
  • Rizsliszt: kĂ©nyelmes glutĂ©nmentes megoldĂĄs, de CO₂- Ă©s vĂ­zlĂĄbnyoma a gabonĂĄk között magasabb; rĂ©szleges kivĂĄltĂĄsa kölessel/hajdinĂĄval fenntarthatĂłbb.

TudnivalĂłk

Milyen kevésbé bolygóbaråt receptet vålthat ki?
  • Tejes-tojĂĄsos gombĂłc (vaj, tojĂĄs, tejföl): a tejtermĂ©kek lĂĄbnyoma szĂĄmottevƑ – e növĂ©nyi verziĂłval csökkenthetƑ.
  • HĂșsos desszert/Ă©tel: a hĂșseredetƱ fogĂĄsok szĂ©nlĂĄbnyoma nagysĂĄgrenddel magasabb. (LĂĄsd Poore & Nemecek meta-analĂ­zis.)
Rövid története

A gyĂŒmölccsel töltött gombĂłc az osztrĂĄk konyha „Knödel” csalĂĄdjĂĄbĂłl nƑtt ki, magyar kedvenccĂ© lett (Zwetschgenknödel / szilvĂĄs gombĂłc).

Tåpérték (1 adag)
  • ~500–650 kcal
  • ‍fehĂ©rje 8–12 g
  • ‍rost 7–10 g‍
  • JĂł kĂĄlium-forrĂĄs (burgonya, szilva)
  • E-vitamin Ă©s omega-6 (diĂł)
  • mangĂĄn Ă©s B-vitaminok (zab)

KapcsolĂłdĂł receptek