Birsalma

Illatos konyhai kincs

Termő időszak:
Szeptember
Október
November
December
Eltarthatóság:
Február
Január
December
November
Október
Szeptember
0.3
kg CO2e / 1kg
800
liter víz / 1kg

Kapcsolódó receptek

Egyelőre nem található recept, ami ide illik.

Alapok

Fajtái
  • Birsalma (Cydonia oblonga): gömbölyűbb, húsosabb, kompótokhoz kiváló
  • Börsörte birs (birskörte): megnyúlt, körte alakú fajta, intenzívebb aromával
  • Japánbirs (díszbirs): dísznövényként tartják, termése kisebb és savanyúbb, de lekvárnak alkalmas
  • Táp. tartalom (100g)
  • Kalória: 57 kcal
  • Fehérje: 0,4 g
  • Szénhidrát: 15 g
  • Rost: 1,9 g
  • C-vitamin: 15 mg
  • Pektin: ~1 g (átlag)
  • *tájékoztató jellegű
    Ezért jó enni!
  • Magas pektintartalma segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet
  • Sok C-vitamint, cinket, káliumot tartalmaz
  • Rostban gazdag, segíti a teltségérzetet
  • Alacsony kalóriatartalmú, édességpótlónak is kiváló főzve
  • Középfok

    Itt szerezd be!
  • Őstermelőknél, vidéki piacokon ősszel
  • Előrendelhető gyümölcsdoboz részeként
  • Kistermelői lekvárok és sajtok formájában vásárokon, webáruházakban
  • Vadon is fellelhető, elvadult példányokkal (de csak megbízható helyről szedj)
  • Így tárold!
  • Egészben: hűvös, jól szellőző helyen 6–12 hétig eláll
  • Feldolgozva: kompótként, lekvárként vagy sajt formájában hónapokig eltartható
  • Fagyasztva: párolva lefagyasztható, de nyersen nem ajánlott
  • Tartósítás
    • Lekvárnak vagy zselének főzve (a klasszikus birsalmasajt is így készül).
    • Kompótnak eltéve, szuper fűszeres téli csemege.
    • Aszalva vagy sütve (mézzel és dióval mennyei).
    • Birsbor vagy birspálinka alapanyagnak – ha valami ütősebbre vágysz.

    Ha készen állsz

    Így termeld
  • Fényigény: napos, meleg helyet kedvel
  • Talaj: jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag föld
  • Öntözés: csak a száraz időszakokban szükséges
  • Metszés: mérsékelt, főként formaalakító
  • Betakarítás: akkor szedd, ha sárgás színt kap és intenzív illatot áraszt
  • Tárolás: fagymentes, szellős helyen külön a többi gyümölcstől – erős illata miatt gyorsítja azok érését
  • Receptek
  • Birsalmasajt dióval
  • Sült birs almás pitében
  • Birsalmakompót fahéjjal
  • Sertéssült birsalmával
  • Birsleves szegfűszeggel és borral
  • Vegán birszselés pirított magvakkal
  • Amit ki lehet vele váltani:
    • Cukros gyümölcsjoghurt: helyette házi birskompót
    • Cukorka, snack: szeletelt, sült birsalmával helyettesíthető
    • Tejszínes desszert: birsalmasajt vagy kompót joghurttal
    • Import gyümölcs: például egzotikus ananász helyett szezonban birs

    A birsalma fogyasztása nemcsak különleges élmény, de egyben helyi, szezonális, alacsony környezeti lábnyomú választás is.

    Érdekességek

    Otthoni tippek, trükkök
    • Ne edd nyersen! Kemény és fanyar, de sütve vagy főzve igazi csemege.
    • Ha egy kis extra illatot akarsz otthon, hagyj pár szem birsalmát egy tálban – természetes légfrissítő!
    • Lekvárhoz és kompóthoz mindig adj citromot és fahéjat! Kihozza az ízeket.
    • Ne hagyd, hogy megráncosodjon! Ha kezd puhulni, inkább dolgozd fel.
    Tudtad-e?
    • A birsalma jellegzetes illatát érés közben is árasztja – természetes légfrissítőként is használható
    • Antioxidáns-tartalma kiemelkedő, a népi gyógyászatban emésztést segítőként használták
    • A birsalmasajt készítése régi magyar hagyomány, ami szárítás után akár hónapokig is fogyasztható
    Története:

    A birs az ókori Mediterráneumban a szerelem és termékenység szimbóluma volt – egyes történészek szerint az "aranyalma" a Trója mondájából valójában birsalma volt. A magyar vidéki kerteknek is klasszikus eleme, a háztáji lekvárok és sajtok alapanyaga. Régen a szekrénybe tették, hogy kellemes illatot árasztva elriassza a molyokat.

    Források

  • Wikipedia: Quince
  • Our World in Data – Fruit Emissions
  • FAO Fruit and Nut Report, 2022
  • Magyar Növénytani Társaság: Gyümölcstermő fák és cserjék
  • Vissza