🍋 Fermentált pisztáciás-citromos kölesgombóc

20
perc
Könnyű
magyar
ebéd
0.4
kg CO2 / adag
560
liter / adag
Ajánlotta:
Vegánia
Hozzávalók (4 adag)

🌾 Hozzávalók (kb. 18 db gombóchoz)

  • 300 g fĹ‘tt köles (5 napig fermentált) - vĂ­zben Ă©s növĂ©nyi tejben fĹ‘zve (kb. 5–8 perc alatt kĂ©sz)
  • 12 szem datolya, beáztatva Ă©s az áztatĂłlevĂ©vel krĂ©mesre turmixolva
  • 1 evĹ‘kanál termĂ©szetes Ă©desĂ­tĹ‘
  • 50 g darált pisztácia
  • 1 egĂ©sz citrom reszelt hĂ©ja
  • 1 kis teáskanál fahĂ©j
  • 1 csipet szerecsendiĂł

Fő összetevők

Irány a konyha!

Elkészítés folyamata

1. A fermentált kölest főzd meg víz és növényi tej keverékében, amíg krémes állagú nem lesz (kb. 5–8 perc).

2. Keverd hozzá a datolyakrémet, az édesítőt, a darált pisztáciát, a citromhéjat és a fűszereket.

3. Alaposan dolgozd össze, majd formázz belőle kb. 18 kis gombócot.

4. Tedd hűtőbe egy éjszakára, hogy összeérjenek az ízek.

5. Tálaláskor szórd meg a tetejét egy kevés darált pisztáciával.

Tárolás és fogyasztás
  • HűtĹ‘ben: zárt dobozban 3–4 nap.
  • Fagyasztva: 1 hĂłnap (tálalás elĹ‘tt hűtĹ‘ben engedd fel).
  • Tálalhatod reszelt citromhĂ©jjal Ă©s Ĺ‘rölt pisztáciával, vagy kakaĂłporral meghintve.
Hatása az emberre
  • A tejsavas erjedĂ©s csökkentheti a fitinsavat, Ă­gy jobb lehet a vas/cink hasznosulása.
  • A köles szárazságtűrĹ‘, kevĂ©s inputtal is terem – klĂ­ma-ellenállĂł választás.
  • A pisztácia egyszeresen telĂ­tetlen zsĂ­rokban gazdag; mĂ©rtĂ©kkel kifejezetten jĂł desszert-alapanyag.

TudnivalĂłk

Milyen kevésbé bolygóbarát receptet válthat ki?
  • TejalapĂş desszertek (pl. tĂşrĂłgombĂłc, tejberizs, sajttorta). A növĂ©nyi italok kibocsátása Ă©s vĂ­zigĂ©nye jĂłval alacsonyabb, mint a tejĂ©.
  • Csokis-tejszĂ­nes bonbonok helyett könnyű, gabona-diĂłs falat.
Rövid története

A köles a legősibb kultúrnövények egyike; a Kárpát-medencében is fontos gabona volt, mielőtt a búza és a kukorica háttérbe szorította. A fermentált gabonaételek több kontinensen is hagyományosak, részben tartósítási okokból, részben az emészthetőség javítása miatt.

Tápérték (1 adag)

Egy gombĂłc

  • Energia: ~60–80 kcal
  • SzĂ©nhidrát: ~9–12 g (ebbĹ‘l termĂ©szetes cukrok a datolyábĂłl)
  • FehĂ©rje: ~1,5–2 g
  • ZsĂ­r: ~2–3 g (többsĂ©gĂ©ben telĂ­tetlen a pisztáciábĂłl)
    Források az összetevők átlagos tápanyagtartalmához: USDA FoodData Central (köles, datolya, pisztácia)

KapcsolĂłdĂł receptek